Blog

Škola je naša!

Posted on 9/18/2016 by

Često nam naše Pahuljice koje krenu u prvi razred dođu sretne na probu jer su u školi slušale pjesmu Škola, koju one već dobro znaju jer ju pjevaju na Pahuljicama. Nas to, nažalost, rastužuje, jer nitko od autora udžbenika nije tražio dopuštenje za uključivanje pjesme Škola kao dio audio materijala koji prati tekst udžbenika.

Zamislite situaciju - Pahuljica dolazi presretna na probu i kaže: "Teta Ivančica, teta Iva!! Danas smo u školi slušali Školu!"

Tete budu presretne jer izgleda da učiteljica naše Pahuljice poznaje Dječji zbor Pahuljice i rado pušta pjesme na svojoj nastavi. Ali, nakon što se ta situacija ponovi preko nekoliko puta u različitim školama i s različitim učiteljicama, sve postaje sumnjivo. Nakon potrage za objašnjenjem, užasnutih lica shvaćamo da je naša pjesma Škola stavljena u udžbenik glazbene kulture za prvi razred osnovne škole - bez našeg dopuštenja.

Vjerujemo kako bilo tko tko ima ikakvu svijest o tome tko su i što su Pahuljice naslućuje koliko boli kad vas tako bezobrazno pokradu... Da su pitali za dopuštenje, dali bismo ga bez pogovora, uz uvjet - koristite našu snimku i napišite da je to pjesma Dječjeg zbora Pahuljice. Ali, izdavačima udžbenika bilo je lakše napraviti svoju snimku. Ta verzija pjesme ne samo da nikad ne bi bila odobrena, nego ju ni sam zbor Pahuljice nikada u takvom obliku ne bi izdao; a posebno je zločesto promijeniti čak i dio teksta, vjerojatno zbog toga da se cijeli projekt može opravdati kao imitacija.

Međutim, pjesmu Škola štiti autorsko pravo Roberta Boldižara, autora glazbe, i Tee Odobašić, autorice teksta.  Sudski predmet već je završen. Autori su pjesmu napisali isključivo za Pahuljice, i Pahuljice su pjesmu financirale. Tekst pjesme nije preuzet iz neke čitanke, glazba pjesme nije "narodni napjev". Robert Boldižar je član Zabranjenog pušenja, koji su se uvijek definirali kao rokeri, barem koliko je meni poznato. 

A što se tiče naših prava... Pahuljice imaju na pjesmu Škola izvođačko pravo.  A Pahuljice štiti izdavačka kuća Croatia Records. Što, drugim riječima, znači - PJESMA ŠKOLA NE SMIJE BITI IZVEDENA BEZ DOPUŠTENJA DJEČJEG ZBORA PAHULJICE. 

Škola je nastala u sklopu sjajnog mjuzikla Ja sam đak prvak, i izašla je na nosaču zvuka Školska priča koji je pratio mjuzikl 2008. godine. Mjuzikl je izveden nekoliko puta na pozornici Kulturnog centra Travno, u Zagrebačkom kazalištu lutaka, i u Hrvatskom narodnom kazalištu u Varaždinu. Cijeli projekt bio je iznimno hvaljen i cijenjen, i prepoznat je kao neprocjenjiv dio dječjeg glazbenog stvaralaštva. Naime, Pahuljice su u mjuziklu igrale sve uloge i pjevale sve pjesme. Škola je čak bila i na Top listi Dječje televizije.  "Ali mi nismo znali da je pjesma Škola zaštićena!" To nije dovoljno dobar razlog. Naime, i ostale pjesme uz taj udžbenik su objavljene bez dopuštenja ostalih zborova. Zar to nije tužno, računati na to da dječji zborovi neće imati sredstava za obranu/napad? 

Isto kao što je i tužno da djecu morate učiti o pitanju krađe autorskih i izvođačkih prava jer nas traže konkretan odgovor. 

Ne spominjemo imena, jer sad to sve skupa nije bitno. Ono što je bitno je da znate - Škola je pjesma Dječjeg zbora Pahuljice. I kad ju čujete u svom razredu, recite da je pjesma naša! 

Pogotovo sad, kad je konačno i na našem youtube kanalu: https://youtu.be/omb-AOjt6i0 :)

Možda sam na otvaranju ovog bloga inzistirala upravo zbog toga da negdje imamo platformu na kojoj možemo izreći istinu. Cijena koju za to plaćam je da ste me već prozvali Blogerica :D


Puno Vas voli 

Vaša teta Iva

 

Zadnje objave

Posted on 12/30/2016 by
Posted on 11/28/2016 by
Posted on 10/16/2016 by

Kategorije