Biografija

Dječji zbor Pahuljice osnovan je prije 30 godina sa željom da se djeci u Novom Zagrebu, koji je u to vrijeme bio velika spavaonica, ponudi mogućnost da svoje slobodno vrijeme ispune kreativnošću i kvalitetnim druženjem. Zbor je osnovala pedagoginja i profesorica glazbe Ivančica Matković Kezele, koja je do danas umjetnička voditeljica i dirigentica zbora.

 U samom je početku rad zbora bio prilagođen glazbenim i glasovnim mogućnostima pjevača početnika – djece i mladih od 3 do 16 godina, koji su za kratko vrijeme uspjeli kvalitetno izvoditi zahtjevne skladbe. Ubrzo nakon osnivanja zbora započela je suradnja s prof. Darkom Vađićem i njegovom Zagrebačkom glazbenom radionicom ZAGLARA, u kojoj su vršnjaci članova zbora Pahuljice skladali mala glazbena djela što su ih Pahuljice potom izvodile. Iz tog razdoblja kao suradnika svakako valja spomenuti i Međunarodni centar za usluge u kulturi i drage osobe Radojku Topić, Višnju Jakubin i Jasnu Višekruna, koje su svesrdno podupirale rad Pahuljica.

U svojih 30 godina Pahuljice su snimile sedam audiokaseta i osam CD-a. Također je snimljeno osam videospotova, iz kojih valja izdvojiti prvi dječji antiratni spot Neću rasti, zatim legendarni spot Kako živi Antuntun te spot pjesme Lijenčina, u duetu sa Severinom. Spot Mama nastao 2016. u suradnji s Zdravkom Valentinom izvrsno je primljen i od publike i od kritike.

Dječji zbor Pahuljice dvaput je bio nominiran za diskografsku nagradu Porin - album Junaci crtani 1996., a album Raspjevane Pahuljice 2014. godine, u kategoriji Najboljeg albuma dječje glazbe. 

Zbor redovito sudjeluje na Top listi Dječje televizije, s hitovima Zločesta beba i Lunapark.

Značajno ostvarenje zbora je dječji mjuzikl Školska priča, proizašao iz pjesama s istoimenog CD-a. Praizvedba je bila na Sceni Travno Zagrebačkoga kazališta lutaka, a komad je uspješno gostovao u Hrvatskom narodnom kazalištu Varaždin.

Veći dio repertoara zbora snimljen je za potrebe Obrazovnog programa Hrvatskog radija, a dio se nalazi u sklopu udžbenika glazbene kulture za osnovnu školu.

Pjesme koje izvodi Dječji zbor Pahuljice u glazbeno su ruho obukli naši poznati skladatelji Bruno Bjelinski, Alan Bjelinski, Alojzije Seder, Julije Njikoš, Igor Kuljerić, Pero Gotovac, Ismet Kurtović, Marin Bukmir, Hrvoje Dusper, Vladimir Kočiš Zec, Rajko Dujmić, Adalbert Turner Juci, Robert Boldižar, Teo Trumbić, Toni Eterović, Branko Glavan, Toni Lović, Silvestar Dragoje Šomi te Zdravko Valentin.

Nakon izuzetno uspješnog albuma Raspjevane Pahuljice izdanog 2014. povodom 30 godina postojanja zbora, Dječji zbor Pahuljice okupio je potpuno novu generaciju djece te krenuo u stvaranje novog albuma. Ono je započelo pjesmama Božićni party i Lunapark, te pjesmom Mama - za koju je povodom Majčinog dana snimljen i prekrasan spot kojeg možete pogledati na youtubeu.


Misao vodilja zbora je razvijanje humanosti i plemenitosti putem njegovanja glazbene umjetnosti među djecom svih dobi. Zbor redovito sudjeluje u humanitarnim akcijama. 


Za svoj rad zbor Pahuljice nagrađen je Plaketom Grada Zagreba.

 


Objavljeni nosači zvuka

Audiokasete: Pahuljice, Kako živi Antuntun, Junaci crtani, Prva ljubav, Pahuljice vas vole, Sve najbolje od pahuljica - 15 nam je godina tek, Četiri godišnja doba.

CD-ovi: Naših deset godina, Prva ljubav, Pahuljice vas vole, Sve najbolje od pahuljica – 15 nam je godina tek, Četiri godišnja doba, 20 godina sreće, Školska priča, Raspjevane Pahuljice – 30 godina pjesme